Nya tidens telefonväxlar

Telefonväxeln har genomgått en mycket snabb utveckling under de senaste åren, och det är inte lätt att hänga med. Vet du t.ex. vad ip-centrex betyder?

Kan man tänka sig ett företag som inte har någon telefonväxel? Ja och nej, måste svaret bli. Den fysiska telefonväxeln har flyttat ut från många kontor. Istället är det vanligt att man använder en ip-centrex, alltså en växel för ip-telefoni som tillhandahålls som en tjänst. Operatören tillhandahåller tjänsten, och alla funktioner sköts på telestationen. Det vanligaste idag är att telestationen är helt molnbaserad.

Det här gör det möjligt att ta med sig växeln i mobilltelefonen, vilket är smidigt för ett företag som har många anställda som ofta befinner sig någon annanstans än på kontoret, exempelvis konsultbolag. Om man å andra sidan arbetar från sin plats vid skrivbordet kan man, via IP-telefoni, ha en vanlig kontorstelefon med sladd. Många företag som erbjuder ip-centrex låter kunden välja operatör helt själv. Det gör att man också kan välja att använda sig av flera operatörer, om den lösning som bäst passar verksamhetens behov är en blandning.

Fördelar med digital växelSöderhöjd i Varberg

Att byta ut sin traditionella telefonväxel mot en digital lösning har dock inte bara fördelar för verksamheten i sig, utan även för den eller de som behöver komma i kontakt med verksamheten. Detta är viktigt inte minst för kommuner. När kommunens växel slutar att fungera, vilket drabbade Alvesta i oktober, är det många som drabbas.

Varbergs kommun skrotade hösten 2016 sina telefonvxlar, och införde ett system baserat på Skype. Detta ska göra det lättare för invånarna i kommunen att komma i kontakt med rätt person direkt, säger kommunens it-chef till Computer Sweden. Systemet har många funktioner, bl.a. följande:

  • Den som tar samtalet kan göra en sökning för att se vilka anställda med en viss kompetens som är tillgängliga, och vilka som är frånvarande respektive upptagna.
  • När någon får ett samtal går det att svara antingen i datorn eller i sin telefon. Röstmeddelanden hamnar i mejlprogrammets inkorg.
  • Det är enkelt att ha videosamtal direkt i Skype.

Mer om Varbergs nya växel finns att läsa här.