Konsten att nätverka på bästa sätt!

3209042-social-media-bubble-conceptInom affärsvärlden är nyckeln till framgång att aktivt nätverka, framförallt om du är egenföretagare. Men vad krävs egentligen för att bygga upp ett bra nätverk?

Först och främst måste du som nätverkare ha ett tydligt syfte för vad du vill att slutprodukten av ditt nätverkande ska bli och att du vågar ta kontakt med nya människor. En bra tumregel att följa är att alltid nätverka i rätt forum för att skapa de rätta kontakterna. För att nå framgång när man är ute och nätverkar finns fem huvudregler:

  1. Var förberedd och påläst
  2. Visa upp intresse och ställ frågor
  3. Var ödmjuk och visa respekt
  4. Undvik att ta över samtalet och undvik att vara för privat
  5. Utmärk dig – få personen i fråga att komma ihåg just Dig

Om man saknar dessa egenskaper blir man förmodligen inte heller en bra nätverkare. Med vad är det egentligen dessa fem regler innebär? I de allra flesta sammanhang faller sig de fyra första punkterna naturligt men den absolut viktigaste regeln är nummer fem. Tre enkla steg är allt du behöver kunna för att på bästa sätt bli ihågkommen av personen du vill skapa en relation med. Var dig själv, var ärlig och ha ett välgjort visitkort som du enkelt skapar hos johnlook.com. Med ett professionellt visitkort som kortfattat presenterar vem du är och vad du gör är chanserna goda att du skapar en stabil grund för fortsatt kommunikation. Viktigt att tänka på dock är att visitkortets färgnyanser och utformning stämmer överens med din yrkesprofil.

Vägen till smart nätverkande!

Ett visitkort med hög kvalitét är särskilt viktigt för nystartade företag som vill slå sig in på marknaden och då kan det vara bra att skapa sin look med hjälp av etablerade formgivare. Ett snyggt visitkort med tydlig kontaktinformation och företagsbeskrivning är enkelt att dela ut till personer man möter och tenderar att generera fler karriärmöjligheter. Genom att nätverka smart kan därför en person eller ett företag effektivt slå sig in på marknaden. För att sedan på bästa sätt upprätthålla kommunikationen med de kontakter man skapar genom nätverkande är sociala medier en bra plats för detta. Likväl är internet en bra plats att nätverka på, men studier har emellertid visat att personmöten är mer lönsamma på området.