Företagslägenhet istället för att pendla

Det är inte helt ovanligt att man inte får arbete i den stad man bor i och måste åka långt för att ta sig till jobbet. Kanske jobbar man i Stockholm, eftersom det är där de flesta jobb finns, men bor några timmar utanför staden. Och då får man pendla till och från arbetet, men frågan är hur länge man orkar det. Att behöva lita på tåg och dylik är jobbigt nog om man ändå bor i staden, men ju längre bort man bor, desto större komplikationer om ett tåg är försenat eller inställt. 

Många är inte medvetna om att det faktiskt finns alternativ till pendlandet, om man vill ha kvar sitt jobb och sitt boende utanför staden. Vad man då kan göra är att be sitt företag hitta en tillfällig bostad när man är i stan. Att hyra en företagsbostad i Stockholm är inte alls ovanligt, och det finns många möblerade lägenheter att välja mellan när man behöver någonstans att sova. På så vis kan man ha tid till att leva också, istället bara för att åka tåg (eller vilket färdmedel man nu använder) och arbeta. För sanningen är att ha långt till jobbet och behöva pendla frambringar otroligt mycket stress. I en artikel från arbetarbladet har man skrivit om just detta. Så här står det:

Människor pendlar för att det lönar sig. Det kan vara för att få bättre betalt, göra karriär, kunna ha sitt drömboende eller bo kvar när hemkommunens arbetsmarknad försämras.Men längre restider till jobbet kan också leda till ökad stress i vardagen och en mindre jämställd relation.

Och det är ju verkligen det här med stress, är det egentligen värt det? Och varför pendla när det kan finnas en lösning? Sen är det klart att man kan kan pendla någon gång ibland, men att i alla fall ha alternativet att sova kvar i staden där man jobbar måste vara otroligt betryggande.

Om du har svårt att förklara för din arbetsgivare vad detta kan ge dig är här några klockrena fördelar som du kan lyfta fram:

  • Du kommer aldrig att behöva komma sent till jobbet på grund av tåg eller dylik.
  • Du kommer att vara mer utvilad när du kommer till jobbet.
  • Du kommer att kunna stanna kvar på jobbet längre.
  • Du kommer att vara mer fokuserad på jobbet då du inte känner en stress över hur eller om tåget kommer att gå.
  • Du kommer att vara gladare på arbetsplatsen då du inte längre känner en ångest över att behöva åka långt fram och tillbaka varje dag.

Ifrågasätt chefen

Om dessa fem fördelar inte gör så att din arbetsgivare förstår innebörden av en övernattningslägenhet nära arbetsplatsen är det kanske dags att överväga om han eller hon faktiskt sköter sitt jobb som chef. Självklart är det inte lag på att man ska kunna övernatta i den stad där man jobbar, men som chef borde man ha möjlighet att sätta sig in i en pendlares situation, och göra vad man kan för att den ska må bra på arbetsplatsen, och därmed kunna göra ett bättre jobb.