Att ge sig själv förutsättningar

”Många företagare tvingas söka andra vägar till finansiering” Storbankerna prioriterar bolån och gigantiska utdelningar till aktieägarna. De så kallade riskkapitalbolagen vill ha mogna bolag och säkra välfärds- och infrastrukturföretag. Kvar står många entreprenörer och företagare som saknar rörelsekapital.

Texten ovan är inledningen på en artikel i Svenska Dagbladet Näringsliv. Och det är ju verkligen som de skriver, många har svårt att få igång de företag de önskar att starta. Men vad kan man då göra, när storbankerna vänder en ryggen? Här kommer några förslag:

  • Snabblån kan vara ett smart sätt att använda sig av om man vill få igång företaget snabbt. Exempelvis kan man ta ett sådant om man vill starta en cateringfirma men inte har alla redskap som behövs. Genom att ta ett bra snabblån så kan man köpa in sig på de saker man behöver ha, och sedan betala tillbaka lånet med de pengar man tjänar in på cateringen. Viktigt är så klart att man har kontroll på ekonomin när man gör det, så att ekonomin inte skenar iväg och skulden blir för stor.
  • Spara! Om man har möjlighet är det självklart bra att spara ihop en ordentlig buffert till när man startar sitt företag. På så vis kan man klara sig utan att ta ut en allt för stor lön, och företaget håller sig mer stabilt än om man hela tiden tar ut de pengar som kommer in.
  • Marknadsföring. Marknadsföring är självklart otroligt viktigt när företaget är nytt. Smart är om man väljer att marknadsföra på så vis att man inte behöver spendera pengar. Sociala medier är smart att använda och likaså gerilla marknadsföring. Att sprida information om företaget till vänner och bekanta är också en sak som är bra att göra när man startar nytt, så de vet att du är den personen att vända sig till när tjänster behövs.

Utöver dessa råd finns det självklart mycket annat att göra för att starta upp ditt företag och sedan få det att överleva. Viktigast är att du vågar hoppa, och ger dig själv de bästa förutsättningarna till att lyckas.